“Volwassenenonderwijs deed mijn tienerzoon heropleven”
Het secundair onderwijs blijft een uitdaging – voor tieners, maar ook voor jou als mama of papa. De puberteit is hoe dan ook een turbulente periode en je wil dat je zoon of dochter zich goed voelt. Maar wat als je kind het vertrouwen verliest in klasgenoten, leerkrachten, het schoolsysteem of in zichzelf? Dan zoek je oplossingen om dat te herstellen en ervoor te zorgen dat je tiener de weg naar een diploma niet kwijtraakt. Els Ebraert (57) heeft heel wat pistes verkend en vond voor haar zoon Niels (17) hét antwoord in diplomagericht afstandsonderwijs bij CVO De Verdieping.
- 3 jaar geleden
“Ik heb mijn zoon terug,” vertelt Els opgetogen. “De verplichte afstandslessen tijdens de coronacrisis zijn een openbaring voor ons geweest. Niels is tijdens die periode helemaal opgebloeid na een moeilijke tijd op school. We hebben toen samen vastgesteld dat die lesmethode voor hem werkt en zijn op zoek gegaan naar een alternatief parcours richting een diploma secundair onderwijs. Zo ben ik bij de afstandstrajecten van CVO De Verdieping terecht gekomen.”
Huisonderwijs op afstand bij het CVO
“Elk kind is natuurlijk anders, maar volgens mij is dit een mogelijke oplossing voor meer jongeren die zich niet goed voelen op de schoolbanken.”
Niels is minderjarig en dus ook leerplichtig, maar hij moet daarvoor niet noodzakelijk naar school gaan.
“Hij had vroeger al eens gevraagd of homeschooling mogelijk was voor hem, maar ik ging ervan uit dat ik hem dan zelf les moest geven thuis. En dat zag ik totaal niet zitten. Ik heb online een kluwen aan informatie gevonden en bedacht me dat ik zoiets niet zelf georganiseerd kon krijgen. Maar van secundair volwassenenonderwijs had ik nog nooit gehoord. Jammer eigenlijk, want dan had ik Niels waarschijnlijk al vanaf zijn zestiende ingeschreven voor zo’n beroepsgericht opleidingstraject, met een verklaring van huisonderwijs."
"Elk kind is natuurlijk anders, maar volgens mij is dit een mogelijke oplossing voor meer jongeren die zich niet goed voelen op de schoolbanken. En voor ouders die zich zorgen maken over de toekomst van hun tiener.”
Vaardigheden voor zijn toekomst
Niels voelt zich beter in zijn vel nu hij van thuis uit kan leren. “Hij maakt weer grapjes en werkt met veel enthousiasme aan zijn opdrachten. De modules en opdrachten sluiten aan bij zijn interesses en liggen helemaal in lijn met zijn toekomstplannen,” vertelt Els tevreden. “De digitale vaardigheden die hij ontwikkeld heeft tijdens de opleidingen Officeassistent en Webmaster en Social Media Manager komen goed van pas.”
“Niels wilt later zelfstandig eventplanner worden voor sport- of bedrijfsevenementen, huwelijken, … Hij maakt intussen mooie presentaties en duidelijke documenten, leert websites bouwen, drukwerk ontwerpen en hij kan goed overweg met sociale media. Met al die capaciteiten zal hij een compleet dienstenpakket kunnen aanbieden aan klanten. In september start Niels ook met de verplichte aanvullende algemene vorming. Dat certificaat heeft hij nodig om zijn diploma te behalen, maar hij kan er pas mee starten vanaf 18 jaar. Waarschijnlijk combineert hij die AAV-vakken nog met de opleiding Printdesigner.”
Zodra hij zijn diploma behaald heeft, wilt Niels nog blijven studeren en bijleren. Geen klassieke hogere studies, wel praktijkgerichte opleidingen of cursussen in avond- of afstandsonderwijs. “Dan leert hij dingen die hij leuk vindt en waar hij effectief iets mee is in de carrière die hij voor ogen heeft.”
Interactie met de studiecoach
Els beseft dat deze vorm niet past bij elke 17-jarige. Je hebt wel wat zelfkennis en discipline nodig om je deadlines te behalen. En de nodige steun bij je thuis.
“Iemand die je motiveert en over je schouder meekijkt wanneer je twijfelt. Want met twee zie je meer als alleen,” vertelt Els. “De interactie met de leerkrachten verloopt natuurlijk anders dan in een klas. Daar komt de leerkracht je helpen wanneer je jouw hand opsteekt. In een online traject duurt het al eens wat langer voor je antwoord krijgt van de leerkracht, bijvoorbeeld tijdens een schoolvakantie. Je doet het werk voor het grootste stuk alleen. Als je eens vastzit met een opdracht en wil doorwerken, is dat wel eens vervelend of frustrerend. Maar er zijn altijd oplossingen voorhanden.”
“Als we een extra hulplijn nodig hebben, kunnen we ook altijd zijn studiecoach contacteren.”
“Niels is een plantrekker. Hij gaat eerst zelf op zoek naar mogelijke antwoorden via Google. Als hij het niet zelf vindt, neemt hij contact op met de leerkracht. Dat kan via mail en bij sommige modules ook via een Zoom-meeting. Dat is handig, want sommige vragen laten zich moeilijk stellen via mail. Als je dan mondeling kan afstemmen, ben je weer sneller op weg met je oefening. En als we een extra hulplijn nodig hebben, kunnen we ook altijd zijn studiecoach contacteren.”
Studiecoach Bert Koenen begeleidt alle diplomagerichte trajecten bij CVO De Verdieping. “Hij staat steeds voor ons klaar, ook wanneer hij niet meteen een pasklaar antwoord heeft. Bert is ontzettend vriendelijk en stelt je steeds gerust. Hij maakt altijd tijd voor je. Niets is hem te veel. Tijdens ons eerste gesprek hingen we al meteen een uur aan de lijn. Ik had heel wat praktische vragen over de opleiding, certificaten of vrijstellingsproeven, … Bert adviseert, is attent en motiveert zijn cursisten ook met positieve berichten. Een geweldige opsteker.”
Een verademing voor ons allebei
“Het was een stap in het onbekende, maar ik zou voor Niels de stap naar het volwassenenonderwijs onmiddellijk opnieuw zetten. Hij gaat er echt helemaal in op, werkt geordend en voert elke opdracht tot op de letter uit. Ik bewonder hem voor zijn ijver. Hij maakt ook erg mooie dingen en de resultaten liggen in lijn van die inspanningen. Het is fijn om te zien hoe hij vleugels krijgt wanneer een van de leerkrachten hem een virtueel schouderklopje geeft. Die positieve feedback motiveert hem extra bij de start van een volgende opdracht of module.”
Het afstandsonderwijs heeft voor Niels de weg naar zijn diploma vrijgemaakt. “Na de pesterijen, schoolwissels en coronamaatregelen bleek de aanpassing naar het volwassenenonderwijs een verademing. Voor ons allebei. Als mama is het mijn taak om hem over zijn opties te laten nadenken en hem te vertrouwen en steunen in zijn keuzes. Ik merk aan zijn gedrag en enthousiaste houding dat hij zich terug goed voelt. Dat is voor mij het belangrijkste … Hij geniet opnieuw van de dingen die hij doet.”
Tot 18 jaar is het secundair onderwijs de gangbare keuze. Een opleidingstraject zoals dat van Niels is dan ook slechts mogelijk als aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. We willen immers zeker zijn dat onze opleidingstrajecten een passend antwoord bieden op jouw leervraag. Je schoolloopbaan combineren met een avondcursus binnen je interesseveld kan wel al vanaf 16 jaar.
Hoe begin ik nu aan een afstandstraject?
De studiecoach is jouw eerste aanspreekpunt. Maak een afspraak met Bert via e-mail (bkoenen@cvodeverdieping.be) of bel tijdens de kantooruren naar 011 53 87 33.
“Tijdens onze eerste kennismaking praten we over je interesses en motivatie, je achtergrond en je verwachtingen”, verheldert Bert. Zo kunnen we samen je ideale traject uitstippelen. We gaan bijvoorbeeld na of je één of meerdere opleidingsonderdelen mag overslaan, bekijken hoe lang het ongeveer gaat duren en berekenen hoeveel je opleiding kost. Misschien kom je wel in aanmerking voor kortingen, voordelen of premies? Dan help ik je met veel plezier om de juiste aanvragen in te dienen. Je hoeft het allemaal echt niet alleen uit te zoeken. We brengen je inschrijving samen in orde, als jij nu even die eerste stap zet.
Ook interessant
Opleidingen
Officeassistent
Je schakelt snel en stelt prioriteiten voor een soepele werking op kantoor.
Webmaster en Social Media Manager
Onderhoud websites en social media kanalen met een duidelijke strategie.