Bouwkundig CAD-tekenaar
School je om tot bouwtechnisch tekenaar met kennis van CAD en BIM.
Om een antwoord te geven op uiteenlopende bouwvragen richt Francis na zijn opleiding de vennootschap M-desk op, samen met oudere broer Renaat. “Er is werk genoeg voor bekwame technische tekenaars in de bouwsector. Naarmate mijn opleiding vorderde, kwamen steeds meer mensen aan mijn mouw trekken met opdrachten. Meetstaten, bouwkundige tekeningen, EPB- en EPC-berekeningen, … Ik weet wat te doen. Gelukkig heeft Bert na zijn stage ook de rangen van ons familiebedrijf vervoegd. Dat geeft mij wat meer ademruimte.”
Of de broers een complementair team zijn? “Dat zullen we nog wel zien”, lacht Francis.
Francis is volgens zijn broer een echte gangmaker. Ondernemend, ambitieus en een beetje impulsief. Maar ook altijd hardwerkend, eerlijk en rechtuit. Hij bepaalt liefst zelf het tempo om zijn doelen te bereiken, maar kan soms wel een rustiger tegengewicht gebruiken. Bert is wat stiller. Hij maakt bedachtzame keuzes en kan helemaal opgaan in creatieve projecten. Van bouwkundige tekenopdrachten in AutoCAD tot maquettebouw, schetsen, LEGO-sets bouwen met zijn zoontje of zelfs sieraden ontwerpen als goudsmid. Ze gaan allebei door het vuur voor hun familie en vrienden.
Lees verder onder de foto.
“Toen ik op zoek ging naar een VDAB-opleiding voor werkzoekenden kwam ik via Google uit bij CVO De Verdieping. Ik heb meteen contact opgenomen met Bert Koenen die het groepstraject Bouwkundig CAD-tekenaar begeleidt en mocht de toelatingsproef doen. Toen ik mij kandidaat stelde, wist ik niet eens wat een spouw was”, herinnert Francis zich. “Ik ben dan ook zonder verwachtingen gestart aan de opleiding. En ik ben erg tevreden over wat het mij al heeft opgeleverd.”
“Ik heb goede kameraden overgehouden aan dat schooljaar. Het was soms een flashback naar het middelbaar met zo’n toffe groep schooljongens bij elkaar”, lacht Francis. “Maar het was zeker geen speeltijd!”
“Bouwkundig tekenaar is een knelpuntberoep en daarom heb ik het als werkzoekende gratis kunnen volgen via VDAB. Daar moet je dan ook de juiste inspanningen tegenover zetten. Je volgt klassikaal les, maar thuis moet je ook nog heel wat taken en opdrachten maken. In het weekend heb je ook nog werk te doen.”
Lees verder onder de foto.
“De opleiding is niet te onderschatten. Je hebt er echt wel de juiste attitude voor nodig, want zonder discipline en doorzettingsvermogen haal je het einde van de opleiding niet”, gaat Francis verder. “Van een verplicht VOL-VCA-examen rond veiligheid op de werkvloer, bouwfysica en sterkteleer tot meetstaten maken en CAD-tekenen in 2D en 3D … Je krijgt ontzettend veel kennis op korte tijd te verwerken zodat je een stevige bouwtechnische achtergrond hebt aan het einde van de opleiding. Zo’n schooljaar vliegt voorbij.”
“Francis heeft me aangespoord om de opleiding ook te volgen.”
“Het is een intensieve opleiding. Vat het zeker niet te licht op. Zeker als je een gezin hebt, komt er naast de lessen heel wat extra bij kijken. Je wil zoveel mogelijk regelmaat bewaren en tijd spenderen met je kinderen”, vult Bert verder aan. “Het eten moet nog steeds op tijd op tafel staan, maar tegelijk wil je ook voldoende studietijd inplannen om je lessen te herhalen en taken te maken. Je kan je vaak pas concentreren wanneer de kinderen in bed liggen. Dat zijn behoorlijk lange dagen. Maar mijn zoontje vond het wel cool dat papa ook naar school ging.”
“Mijn kinderen zijn al wat ouder”, vertelt Francis. “Die lachten mij gewoon uit omdat ik ook moest studeren.”
“Francis heeft me aangespoord om de opleiding ook te volgen”, vertelt Bert. “Hij zag het als een opstap voor mij om door te groeien in de richting van interieurarchitectuur. Dus ik hoopte vooral om veel bagage mee te krijgen en de kennis die ik al had verder aan te scherpen. Ik heb nu een goede basis in bouwkunde, kan bouwtekeningen maken met CAD-software en ik heb een certificaat in handen. Dat zijn allemaal mooie aanvullingen op mijn cv. Wie van veel markten thuis is, heeft meer werkzekerheid.”
Lees verder onder de foto.
“Wie van veel markten thuis is, heeft meer werkzekerheid.”
“Voor de opleiding deed ik verschillende jobs in logistiek of verkoop en in elk van die jobs zaten wel aspecten die ik leuk vond, maar ik zag het me geen dertig jaar doen. Na elf jaar bureauwerk kan ik nu eigenhandig dingen creëren”, aldus Bert. “Gedetailleerde bouwplannen tekenen van kelder tot dak is echt mijn ding, heb ik gemerkt. Nu ik weet waar ik op moet letten, kijk ik ook heel anders naar gebouwen. En ik heb geleerd wat ik zelf fout heb gedaan bij mijn eigen verbouwingswerken.”
“Dat herken ik’, vertelt Francis. “In het begin van het schooljaar wist ik nog niets, maar het is straf hoe snel je daarin groeit. Terwijl ik de opleiding volgde, liet ik mijn woning verbouwen. En met de kennis die ik opdeed tijdens de lessen, kon ik al vrij snel de aannemers bij de les houden”, glundert Francis.
“Als zelfstandige heb ik de luxe om te kiezen welke opdrachten mij interesseren. En als ik over een bepaald onderwerp meer wil weten, verdiep ik mij erin”, meldt Francis. “Zo ben ik de dakwerker al tot in de nok gevolgd om te leren hoe alles precies in elkaar steekt. En ik heb met de architect meegelopen op een werf om te ontdekken hoe het bouwproces van een hotel verloopt.”
“Wanneer ik merk dat iets mijn leven kan vereenvoudigen, zoek ik tot in de puntjes uit hoe het werkt. Ik investeer er eerst mijn tijd in om daarna heel wat tijdswinst te maken. Tijd is geld, zeker als je een eigen zaak hebt. Dan moet je zoveel mogelijk factureerbare uren maken. En mee-evolueren met de nieuwigheden in de sector.”
“3D-printen is bijvoorbeeld een interessante ontwikkeling in de bouwsector. Maar ik wil vooral nog leren werken met BIM-software. Daarmee werk je heel nauwkeurig en precies aan bouwkundige 3D-modellen. BIM wordt de nieuwe norm voor architecten, ingenieurs, aannemers, studiebureaus en andere spelers in de bouwsector”, signaleert Francis. “Het tekenen duurt langer, omdat je meer in detail gaat. Maar door werkelijk alle informatie in je plan te steken, van de prijzen tot de isolatiewaarden, kan je de meetstaat automatisch genereren. Dat levert heel wat tijdswinst op.”
“Ik wil me dus zeker nog blijven bijscholen, maar daar heb ik het momenteel nog te druk voor. Zodra Bert is ingewerkt bij M-desk komt er voor mij meer ruimte vrij om me in dat verhaal te verdiepen.”
Bouwkundig CAD-tekenaar
School je om tot bouwtechnisch tekenaar met kennis van CAD en BIM.