Tuinontwerper
Ontwerp buitenruimtes op maat van de noden, wensen en stijl van je klant.
Steeds meer mensen investeren in het buitenleven en laten de tuin omtoveren in een plek om te ontspannen én te vermaken. “Toen ik op mijn achttiende een studierichting koos, was tuinarchitectuur nog niet zo’n booming business. Architectuur wel. Maar op de lange tijdlijn van een bouwproject neemt de ontwerpfase maar een heel klein stukje in. Tuinprojecten duren minder lang en er is meer ruimte voor creativiteit. Als tuinarchitect heb ik meer afwisseling in mijn werk. Mensen ontmoeten, creatief werken en tijd spenderen in de natuur … daar haal ik mijn voldoening uit.”
“Doorheen het hele cursustraject groei je meer en meer in jouw eigen ontwerpstijl.”
De avondcursus Tuinontwerp duurt in totaal vijf schooljaren, inclusief een stage. “Ik heb nooit stilgestaan bij de lengte van de volledige cursusreeks. Ik ben er gewoon nieuwsgierig aan gestart. Je weet pas of iets bij je past, als je het probeert. Het achterliggende idee was wel meteen om er mijn beroep van te maken, maar het is ook heel plezant om te volgen als hobby of als creatieve uitspatting naast een wat saaiere job”, lacht Birgit. “Of je er nu aan start met een carrièredoel of om in je vrije tijd tuinen te tekenen voor jezelf, vrienden of familie … Het is een heel fijne bezigheid. Je hebt helemaal geen voorkennis of tekentalent nodig om te starten.”
“Leerkracht Michael Wojciechowski houdt de lessen boeiend, actueel en interactief. Hij inspireert je met veel enthousiasme, wakkert je verbeelding aan en daagt je uit om af te stappen van je gekende stijl en vertrouwde manier van werken. Je leert experimenteren, maar eerst leer je ontwerpen. Daar besteedt hij veel aandacht aan. En doorheen het hele cursustraject groei je meer en meer in jouw eigen ontwerpstijl.”
“Michael zet je meteen aan het werk. Je eerste tuin teken je al in je eerste of tweede les, met kalkpapier, potlood en een inktpen. Ontwerpen op kalkpapier klinkt old school en is arbeidsintensief, maar het blijft de beste manier om te leren ontwerpen. Om inzicht te krijgen in de ruimte en om vrijuit te schetsen. Wanneer je het ontwerpen in je vingers hebt, zet je met SketchUp jouw tekeningen om naar 3D-plannen.”
“Als je meteen begint met digitaal ontwerpen, dan geef je te weinig ruimte aan het creatieve proces. Wanneer ik ontwerp voor klanten begin ik wel meestal meteen in 3D”, geeft Birgit toe. “Maar als ik voel dat het niet vlot, print ik het tuinplan uit en neem ik kalkpapier om er overheen te tekenen. Rechtstreeks schetsen op papier geeft me nog steeds meer voeling met de tuin en de beschikbare ruimte.”
“Haast alle opdrachten die je tijdens de cursus maakt, zijn voor echte opdrachtgevers. Je tekent tuinen voor bestaande percelen. Voor mensen met specifieke wensen, vragen en een stijl. Tijdens een ontmoeting ga je met hen in gesprek om aan te voelen wat ze belangrijk vinden. Gaandeweg leer je ook hoe je jouw ontwerp presenteert aan de opdrachtgever.”
“Naast dat sociale aspect ontdek je ook de praktische kant het werk: opmeten, meetstaten en prijszettingen maken, beplantingsplannen voorstellen, … Je leert ook wat aanlegtechnieken juist inhouden, wat er in een ontwerpdossier zit en hoe je gebreken in tuinaanleg opspoort en oplost. Tijdens je stage doorloop je alle facetten van het werk als Tuinontwerper. Na die vijf jaren heb je dus een heel gevarieerde en complete opleiding gevolgd.”
“Schetsen op papier geeft me nog steeds meer voeling met de tuin.”
“Sommige cursisten volgen de volledige reeks al voor de tweede keer. Dat onderstreept het hoge niveau van de cursus en de kwaliteiten van de leerkracht. De cursisten blijven terugkomen. Michael verwerkt elk jaar de laatste trends en materialen in zijn lessen. Zo blijft het jaar na jaar interessant. Je steekt altijd nieuwe dingen op, ook van je klasgenoten. Je kijkt ook bij elkaar en dat zorgt voor een interessante kruisbestuiving van stijlen en ideeën.”
“Inspiratie vind je overal, maar in de cursus ga je ook letterlijk op ontdekkingdreis tijdens enkele internationale tuinreizen. Mijn klas is naar Berlijn, Noord-Frankrijk en Barcelona geweest. Je doet er nieuwe indrukken op, in goed gezelschap. En we hebben ook in groepjes deelgenomen aan de wedstrijd van het Internationaal Tuinenfestival in de Loirevallei. Een spannende ervaring waarin we werden uitgedaagd om inventief en out-of-the-box te ontwerpen.”
“Door al die ervaringen ben ik vol vertrouwen gestart met mijn eigen ontwerpbureau Tuininzicht. Als tuinarchitect creëer ik plekjes in een tuin die je in eerste oogopslag nog niet ziet, maar die je aantrekken om op ontdekking te gaan. Hedendaags, maar niet strakstrak. De komende maanden wil ik mijn bedrijf verder uitbouwen met goede mond-tot-mondreclame. Maar dat valt allemaal wel in de plooi, want ik doe nu wat ik graag doe. En dat allemaal dankzij die ene aanzet van mijn schoonmoeder.”
Tuinontwerper
Ontwerp buitenruimtes op maat van de noden, wensen en stijl van je klant.