Jij maakt het verschil, met Dries
Al zestien jaar is Dries Reynders een vaste waarde binnen het designteam van CVO De Verdieping. Hij zet zijn deskundigheid als illustrator, ontwerper en leerkracht in als vakexpert voor onze grafische opleidingen en cursussen. Voor zowel cursisten als leerkrachten is Dries een hulpvaardig aanspreekpunt. Iemand die pragmatisch met je meedenkt en in duidelijke stappen aan een oplossing werkt. Tegelijk is hij de gangmaker en creatieve troef van ons Makers Lab, waar je samen kan experimenteren met innovatieve of artistieke ideeën en technieken.
- 1 jaar geleden
Naar aanleiding van de Eigen/Wijze Week vroegen we aan vijf leerkrachten om een design te maken met de quote “jij maakt het verschil”. Het resultaat? Vijf ontwerpen die opvallen door hun eigenheid, net zoals de designers zelf. In deze blogreeks leer je hen kennen.
Een visuele brainstorm
“Elke opdracht is anders. En dat is ook de charme ervan. Een briefing geeft het kader van een project aan en kan je soms uitdagen om anders te werken. Mijn designs zijn normaal vooral illustratief, maar voor het ontwerp van dit kaartje moest ik me houden aan drie voorwaarden. Het resultaat moest vectorieel zijn om het te kunnen schalen zonder kwaliteitsverlies, de quote moest getoond worden en ik mocht enkel kleuren uit de huisstijl van de school gebruiken. Ook al voelt zo’n kader eerst aan als een beperking, de creativiteit begint toch gewoon te stromen.”
“Ontwerpen is vergelijkbaar met puzzelen of sleutelen. Je prult eerst wat. Het is een visuele brainstorm met lijnen, vormen of kleuren tot je iets ziet ontstaan dat je aandacht grijpt. Daar werk je op verder. Je voegt iets toe aan je compositie of schrapt een element dat het evenwicht verstoort. En zo ga je door tot er een uitgepuurde boodschap overblijft.”
Lees verder onder de foto.
“Eerst de technieken, dan de eigenheid.”
“Ik heb de opmaak van mijn kaartje laten aansluiten op de vormgeving van de schoolbrochures, met een compositie van opvallende kleurvlakken en strakke lijnen. Er zit ook een verdoken kerstsfeer in die past bij de tijd van het jaar, maar dan zonder de kitsch of clichés.”
Niet klakkeloos klikken
Een illustratie of design is een gevisualiseerd idee. De afstand tussen dat eerste concept en het uiteindelijke ontwerp kan je overbruggen met geïnspireerde inzichten, ingestudeerde technieken en eigenheid die je ontwikkelt door veel te experimenteren en oefenen.
“Tijdens mijn lessen komt de theorie kort en bondig aan bod. Ik leer je de technieken toepassen via veelzijdige praktijkopdrachten. De oplossingen die je zelf vindt na een frustrerende zoektocht, onthoud je beter. Daarin ligt bijvoorbeeld een verschil met een online tutorial op YouTube. In onze vSchool-cursussen of de opleidingstrajecten Grafisch Assistent en Grafisch Ontwerper leer je niet klakkeloos naklikken wat de leerkracht voordoet. Je leert begrijpen hoe en waarom je een bepaald gereedschap gebruikt en daarna oefen je die technieken in met een eigen onderwerp. Iets wat jou prikkelt of intrigeert. Eerst de technieken, dan de eigenheid.”
Lees verder onder de foto.
“Voor mij is het vallen en opstaan al gebeurd.”
Een leerkracht zorgt ervoor dat alle technische bagage goed verpakt zit in de cursus zodat je aan het einde van je ontdekkingsreis niet achterblijft met losse fragmenten, zonder samenhang. Je kan daarvoor rekenen op heel wat expertise.
“In programma’s als Illustrator, Photoshop en InDesign zijn er steeds verschillende manieren om één ding te doen. Elke vormgever ontwikkelt gaandeweg een eigen werkwijze. Daarom leer ik mijn cursisten liever hoe zij hun eigen weg kunnen vinden in de creatieve apps van Adobe. Voor mij is het vallen en opstaan al gebeurd, dus nu kan ik mijn cursisten behoeden zodat ze enkele valkuilen kunnen vermijden. Dat doe ik onder andere door mijn eigen professionele workflow te tonen die ik als freelancer en leerkracht heb opgebouwd en nog voortdurend blijf bijschaven.”
Lees verder onder de video.
“Sinds vorig schooljaar kan ik zelfs nog enkele stappen verder gaan, dankzij het Makers Lab en de cursus Illustrator voor de Lasercutter. CVO De Verdieping heeft geïnvesteerd in professionele apparatuur. Het Makers Lab is een praktijkruimte waar je jouw eigen digitale designs tastbaar maakt met behulp van een lasercutter, snijplotter, transferpers, buttonpers, 3D-printers en zelfs een CNC-freesmachine, PMMA-plooimachine of een kolomboormachine. Je kan er vrij werken aan eigen projecten, onder begeleiding van een leerkracht die je de toestellen veilig leert gebruiken. Het is een plaats waar visueel brainstormen een nieuwe dimensie krijgt. Ook voor mijzelf.”
Volgende week lees je in deze reeks het verhaal van Carine Geussens die jou in vSchool leert creëren met onder andere Affinity Photo, Designer en Publisher. Of leer je liever hoe je de iPad als Artistieke Tool gebruikt?
Ook interessant
Opleidingen
Grafisch Ontwerper
Ga creatief aan de slag met logo’s, huisstijlen, drukwerk en webdesign.