Jij maakt het verschil, met Carine
“Ik hou van mixed-media projecten. Vectoren en pixels, analoog en digitaal, illustraties en foto’s … ik wil het allemaal kunnen combineren in mijn ontwerpen.” Carine Geussens is creatief met Affinity en haar iPad. Ze zoekt voortdurend naar verrassende invalshoeken en nieuwe technieken die interessant kunnen zijn voor haar cursisten. Deze keer heeft de creatieve flow haar gevoerd naar Midjourney, een tool gebaseerd op kunstmatige intelligentie.
- 1 jaar geleden
Naar aanleiding van de Eigen/Wijze Week vroegen we aan vijf leerkrachten om een design te maken met de quote “jij maakt het verschil”. Het resultaat? Vijf ontwerpen die opvallen door hun eigenheid, net zoals de designers zelf. In deze blogreeks leer je hen kennen.
Mijn rol als designer
“Ik vond het een superleuke opdracht om uit te voeren, maar ik ben er met een eigenwijze inbreng aan gestart,” lacht Carine. “Het is geen vectorieel ontwerp geworden, zoals oorspronkelijk werd gevraagd. Dus ik heb geen illustrator gebruikt om een .ai-bestand mee te maken. Maar dat bracht me wel op een idee.”
“AI staat ook voor artificiële intelligentie en dat leidde me naar Midjourney. Die online tool genereert unieke beelden op basis van woorden of korte beschrijvingen die je zelf ingeeft. Text-to-image. Het levert interessante taferelen en decors op. Beelden die je zelf nergens kan fotograferen. Maar tegelijkertijd begon ik er mijn rol als kunstenaar of designer door in vraag te stellen. Vervangt machine learning de artiest achter de creatie?”
Lees verder onder de foto.
“Het is een samenspel van mijn gedachten, invloeden en woorden die de machine in gang zet en aanstuurt.“
“Een creatief project is een leerproces, en soms is dat proces belangrijker dan het eindresultaat. Ik kwam gelukkig tot de conclusie dat ik nog steeds het brein achter de beelden ben. Want het is een samenspel van mijn gedachten, invloeden en woorden die de machine in gang zet en aanstuurt.“
Creatief met Affinity
“Het was aanvankelijk moeilijk om een beeld te kiezen, maar ik wist wel meteen in welke programma’s ik ze verder wou bewerken. De kleuraanpassingen, toevoeging van structuren en andere beeldbewerking heb ik in Affinity Photo uitgevoerd. Zo kon ik mijn eigen mixed-media touch geven aan het ontwerp. De lay-out, tekst en verdere afwerking voor druk heb ik met Affinity Publisher verzorgd. Maar daarvoor moest ik eerst één van mijn collages selecteren.”
“Ik koos voor de figuur van een vrouw, met een boekentas en een tablet. Want leren kan je overal. Ook onderweg. Kennis opdoen en nieuwe vaardigheden ontdekken, dat blijft niet beperkt tot een schoolgebouw. Al mijn creatieve cursussen kan je online volgen in vSchool, waar en wanneer je wil.”
Afstand, interactie en connectie
“Aan de start van een Affinity-cursus schenk ik aandacht aan de tools en technieken in de software. Je moet nu eenmaal eerst weten wat je er zoal mee kan bereiken en hoe je dat doet. Daarna komt er ruimte vrij voor creativiteit. Ik probeer zoveel mogelijk inspirerende projecten of opdrachten te bedenken waar mijn cursisten mee aan de slag kunnen gaan. Het is interessant om de uiteenlopende resultaten van eenzelfde opdracht in mijn mailbox te ontvangen. Iedereen heeft een eigen klemtoon en dat vind ik bijzonder boeiend.”
Lees verder onder de foto.
“Bij het maken van een online cursus lever ik heel wat inspanningen om de afstand zo klein mogelijk te houden.”
“Sommige mensen twijfelen om een cursus in vSchool te volgen, omdat ze graag connectie met de leerkracht willen voelen. Of ze denken dat ze met online instructies de technieken zelf niet onder de knie kunnen krijgen. Niets is minder waar. Bij het maken van een cursus lever ik heel wat inspanningen om de afstand zo klein mogelijk te houden.”
“Natuurlijk zijn er cursisten die alle lessen helemaal zelfstandig afwerken. Ze bekijken de instructievideo’s en het cursusmateriaal, maken de opdrachten en sturen ze in voor een beoordeling. Dat kan! Maar ik voorzie ook veel mogelijkheden tot interactie. Om samen te bekijken wat nog niet lukt, om live feedback te geven of ontwerpen te delen met elkaar en zo te leren van elkaar.”
Lees verder onder de video.
“Die virtuele ontmoetingen kunnen plaatsvinden in een forum, de mailbox en ook tijdens videochats. Maar als cursisten uit mijn groepen graag eens samenkomen, dan organiseer ik met plezier een contactmoment in het open leercentrum van de school. Wanneer ik cursisten uit verschillende groepen samenbreng, ontstaat er steeds een mooie wisselwerking. En hoe meer cursisten, hoe meer kansen op kruisbestuiving. Zo kunnen we een verschil maken voor elkaar.”
Volgende week lees je in deze reeks het verhaal van Niels Geuens, die in de opleidingen Grafisch Ontwerper en Full-Stack Webdeveloper focust op oplossingsgericht denken vanuit de gebruiker. En dat doet hij met heel wat inlevingsvermogen en humor.