Webdesigner – Front-end Developer
De trukendoos van de front-end developer
Als je bij CVO De Verdieping een cursus of opleiding volgt om gebruiksvriendelijke websites te leren bouwen, dan is de kans groot dat Danny Drijvers of Bert Lempens je de fijne kneepjes leert. De ene is zen, de andere fun ... of zo omschrijven ze elkaar toch wanneer ik informeer naar hun aanpak in de klas. Heb jij de ambitie om front-end developer te worden? Lees dan zeker verder. Danny en Bert vertellen je welke kennis en vaardigheden je zeker nodig hebt om mee te draaien in een professioneel webbureau.
- 3 jaar geleden
“Een front-end developer ontwikkelt de volledige gebruikersinterface, dus alles wat de bezoeker ziet en ervaart van de website”, legt Bert uit. “Je vertaalt het ontwerp van een webdesigner naar een interactieve, responsive website waarin je bijvoorbeeld keuzes kan filteren, input van de gebruiker kan nakijken, menu’s laat openschuiven of suggesties voor gerelateerde zoektermen automatisch laat verschijnen in de zoekbalk.”
“Je bouwt de structuur eerst op in je hoofd en vertaalt dat naar stukjes code.”
Het is belangrijk dat de totaalbeleving van een website helemaal op punt staat. Een vlotte online ervaring zorgt voor een betere conversie en terugkerende bezoekers. “Om een gebruiksvriendelijke website te ontwikkelen, heb je veel aandacht voor detail nodig”, verduidelijkt Danny. “Logisch en probleemoplossend denken is een grote troef, want je gaat niet gewoon aan de slag met een visuele drag & drop editor waarbij je alle blokjes inhoud naar de juiste plaats sleept. Je bouwt de structuur eerst op in je hoofd en vertaalt dat naar stukjes code.”
HTML en CSS
Als front-end ontwikkelaar combineer je een voorliefde voor scripten, coderen en programmeren met flink wat doorzettingsvermogen en zin om bij te leren. “Het eerste wat je móet kennen als webbouwer is HTML. Daarmee geef je structuur aan een webpagina. Wanneer de browser een tekst ziet, zorgt HTML voor het onderscheid tussen titels, paragrafen, lijsten, enzovoort. En CSS is de Nutella op die droge cracker”, grijnst Bert fijntjes. “Daarmee zorg je voor de vormgeving van die tekst. Zonder kennis van HTML en CSS kan je geen websites bouwen, ook niet wanneer je een CMS zoals Wordpress of Drupal gebruikt.”
"Als je start met een duidelijk doel en een plan van aanpak, verhoog je jouw slaagkansen.”
JavaScript en front-end frameworks
“JavaScript is de volgende tool in de front-end trukendoos. Hiermee maak je interactie en animatie mogelijk op je website of webapplicatie. Deze scripttaal is voor veel beginnende webontwikkelaars een serieuze uitdaging, maar hard oefenen loont echt”, onderstreept Danny. “Motivatie, focus en volharding zijn de belangrijkste eigenschappen voor cursisten in onze lessen. Als je start met een duidelijk doel en een plan van aanpak, verhoog je jouw slaagkansen.”
“En zodra je weet hoe die ingenieuze code werkt, wordt het pas echt leuk. Dan kan je beginnen spelen met JavaScript frameworks zoals Vue en React,” vertelt Bert. Die bevatten voorgeprogrammeerde functies waar je als developer op verder bouwt. Dat zorgt ervoor dat je snelheid kan maken wanneer je grote projecten ontwikkelt. “Als je steeds vanaf nul moet beginnen, ben je maanden bezig aan je applicatie. Vue en React maken je werk een pak eenvoudiger. Ze doen allebei in principe hetzelfde, maar Vue kan je vlotter integreren in een bestaande website. Als je React gebruikt, moet je de volledige dynamische interface bouwen met React.”
De keuze van het framework verschilt van bedrijf tot bedrijf. Ken je ze allebei, dan heb je een streepje voor tijdens het solliciteren.
Efficiënt samenwerken met versiebeheer
Met een framework werk je in een vaste structuur en workflow die het mogelijk maken om aan code samen te werken. Maar als je uitgebreid gaat samenwerken met verschillende ontwikkelaars, dan heb je een krachtig versiebeheersysteem nodig. “Door te kiezen voor versiebeheer met Git hou je gelijktijdig bij waar jij aan hebt gewerkt en waar je collega mee bezig is. Zo voorkom je dat code verloren gaat, je behoudt overzicht en kunt veilig experimenteren met ideeën”, weet Bert uit ervaring. “Waar je vroeger kopies van mappen moest maken, kan je nu met meerdere developers in aparte vertakkingen werken aan verschillende of dezelfde features, bestanden en codebase. Git houdt alle veranderingen bij.”
“Als je het nooit probeert, zal je ook nooit weten of je het kan.”
Of je nu websites wil maken als freelance webdeveloper of je gaat solliciteren in een webbureau ... met de juiste technische vaardigheden en mentaliteit hou je sterke troeven in handen.
“We hebben door de jaren heen goede contacten met bedrijven opgebouwd. We weten wat webbureaus verwachten van hun developers en stemmen de inhoud van onze front-end cursussen en de opleiding Front-end Developer daarop af.” Up-to-date leerstof, moderne technieken en gespecialiseerde leerkrachten – je krijgt waar voor je geld. Wat houdt je nog tegen om te starten? “Als je het nooit probeert, zal je ook nooit weten of je het kan”, weet Danny. “Onthoud dat je steeds op ons kan rekenen voor uitleg, oefeningen, feedback en aanmoediging. Ook bij de online cursussen. Het extra voordeel van die cursussen op afstand is dat je de video van een moeilijke les meermaals kan herbekijken. En loop je toch nog vast, dan zitten we maar een vraag van je verwijderd.”
Ook interessant
Opleidingen
Full-stack Webdeveloper
Aan het werk met een brede kennis van programmeertalen, technieken en tools.