Pro 1

U bent hier

Absolute basis

In de eerste module van de Proreeks worden de basisprincipes uit de doeken gedaan. Niet de camera, maar de fotograaf neemt het heft in handen. We zien bijvoorbeeld hoe je zelf de scherpstelling en de belichting regelt. We overlopen even welke thema’s aan bod komen.

Belichting en lichtmeting
Hoe zorg je ervoor dat je foto niet te licht of te donker is, maar net goed? We bekijken de verschillende belichtinsmodussen zoals de semi-automatische standen maar ook de volledig manuele stand. Je leert wanneer je kiest voor spotmeting, deelmeting of matrixmeting om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Belichtingsdriehoek
Het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde zijn de drie pijlers die onder andere onze belichting beïnvloeden. Je leert hoe deze pijlers je beelden op verschillende niveaus beïnvloeden.

Scherpte
Je neemt de scherpstelling in eigen handen en beslist zelf waar je beeld scherp wordt. Stel je vooraan of achteraan scherp? Je leert hoe het moet. Ook leer je hoe onscherpte ontstaat en hoe je dit kan vermijden. Ook de hoeveelheid scherpte in je beeld leer je beheersen. Wil je de achtergrond onscherp en de persoon ervoor scherp? Geen probleem! Wil je toch liever dat alles scherp is? Ook dat kan geregeld worden.

Het objectief
Je objectief oefent uiteraard een enorme invloed uit op je beelden. Je leert onder andere wat de begrippen brandpuntsafstand, vibratiereductie, groothoek, tele,... betekenen. Maar ook hoe je met behulp van je objectief de scherptediepte in je beeld kan beïnvloeden.

Witbalans
De witbalans zorgt ervoor dat de kleuren in onze beelden waarheidsgetrouw zijn. We bekijken de verschillende standen, van automatisch tot de voorinstellingen, maar leren ook een handmatige witbalans instellen. 

Compositie
De regel van derden, negatieve ruimte, de gulde snede,... Allemaal trucjes om je beeld vormelijk in evenwicht te brengen. Je krijgt verschillende tips en trics om je composities te verbeteren. Oefening baart kunst en regels zijn er om gebroken te worden. Zoals Edward Weston zei “De regels van de compositie raadplegen voordat je fotografeert is zoals de wet van de zwaartekracht raadplegen voordat je gaat wandelen.”.

Fotoanalyse
Je duikt ook even de geschiedenis van de fotografie in. Hoe zag de eerste camera eruit? Wat heeft de toekomst nog voor ons in petto? 

Adobe Lightroom
Je gaat van start met Adobe Lightroom om je foto’s te verwerken. We houden het simpel en beginnen bij het begin. Je leert je foto’s organiseren en basis bewerkingen toe te passen.

Iedereen is welkom op onze Facebookpagina.

 

Interessegebied:

Niet beschikbaar als vSchool cursus

Extra informatie

In deze eerste module gebruiken we Lightroom om foto's te bewerken. Dit programma kan je via de school eventueel aankopen. In de tweede en derde module gebruiken we Lightroom in combinatie met Photoshop.

We starten in de eerste les direct met het maken van onze eerste foto's. Indien je al een eigen camera hebt, dan mag je die al meenemen. Indien niet dan kan je in de les wel aankoopadvies krijgen. De eerste les kan je dan eventueel een camera van de school lenen (er zijn er maar enkele) of samenwerken met iemand anders.
Om hier toch een beetje advies mee te geven kunnen we misschien het volgende zeggen:

- De meest bepalende factor is je budget en je bedoeling of verwachting. Voor 50 tot 200 euro koop je geen top - objectief (lens). Je kan wel starten uiteraard.
- De grote spelers zijn Canon, Nikon en Sony. De twee eerste zijn toch de belangrijkste merken, zij hebben ook de langste geschiedenis in de wereld van de fotografie.
- Je zou eerst een camera kunnen kopen met een goedkopere lens, om te kunnen starten, en dan na een jaar een degelijk objectief aanschaffen. De kwaliteit van je foto's wordt voor een groot deel bepaald door je objectief (lens).
- De keuze van het juiste objectief of lens wordt in feite bepaald door je eigen fotografie:

 

Alledaagse fotografie: een standaard zoomobjectief zoals een 24-70 mm - dit is de klassieker en wordt vaak in een kit mee aangeboden bij een nieuwe camera. Let op: bij de kleinere sensoren van de meeste reflexcamera's is dat de 18-55 mm (of iets dergelijks - afhankelijk van merk tot merk). De kitlens (goedkoop) biedt meestal geen topkwaliteit.

Bijvoorbeeld:
http://www.nikon.be/nl_BE/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-nikkor-24-70mm-f-2-8g-ed
http://www.nikon.be/nl_BE/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-s-dx-zoom-nikkor-18-55mm-f-3-5-5-6g-ed-ii

Portretfotografie: 85 tot 135 mm (lichte tele) - dit zijn dus specifieke objectieven

Bijvoorbeeld:
http://nl.canon.be/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Standard_and_Medium_Telephoto/EF_85mm_f1.8_USM/

Landschapsfotografie: een degelijke groothoekzoom zal dienst kunnen doen - bijvoorbeeld 24-70 mm

Natuurfotografie: 100 tot 600 mm (tele) - in dure en goedkopere versies te vinden. Goedkopere versies worden vaak door andere merken gemaakt: Tamron, Sigma, Tonkina. Vaak zeer goede alternatieven. Niet hetzelfde echter als de objectieven van de grote spelers (Canon, Nikon, Sony)

http://www.nikon.be/nl_BE/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/zoom/af-s-nikkor-70-200mm-f-2-8g-ed-vr-%E2%85%B1

Available light fotografie (bij weinig licht): 50 mm - kan ook goed gebruikt worden voor portretfotografie. Betaalbaar en eigenlijk zou iedereen deze lens wel moeten hebben.

http://nl.canon.be/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Standard_and_Medium_Telephoto/EF_50mm_f1.4_USM/

De 'mm' bij de notatie van de objectieven staat voor millimeters en geeft in feite aan onder welke beeldhoek het objectief als het ware 'ziet'. Hoe hoger hoe meer je een onderwerp wat ver van je af staat dichterbij kan halen.
Een ander belangrijk begrip is 'lichtsterkte'. Aangeduid met een getal bijvoorbeeld 2,8. Hoe lager, hoe beter, hoe duurder het objectief.

Verder heb je een statief nodig op termijn en ook een USB-stickje om foto's mee te nemen.

 

Voorkennis fotografie: er is geen voorkennis vereist wat betreft fotografie zelf, dit is tenslotte deel 1. 


Voorkennis Photoshop en Lightroom: opnieuw, ook hier heb je geen voorkennis nodig.


Voorkennis computer: Er is echter wel voorkennis nodig van de computer in het algemeen. Je dient zeer vlot te kunnen werken met de computer. Wat wil dat zeggen? Je dient een goede kennis van de Verkenner te hebben. Je zou zeer vlot mappen moeten kunnen maken en bestanden kunnen verplaatsen en kopiëren. Zeer vlot wil zeggen: bijna met je ogen dicht, je zou hier niet meer over moeten nadenken. Ook zullen we regelmatig eens een programma installeren, dat moet ook zonder problemen gaan.
Het is digitale fotografie, dat wil zeggen dat een groot deel van wat we doen zich om de computer zal afspelen.
Indien deze kennis er nog niet is, is een cursus Windows misschien aan te bevelen.
 

 

 


Schrijf je nu in!

Start: 
Start in jan/feb 2018

Prijzen en lesmomenten