Navigeren met Garmin

U bent hier

Navigeren voor wandelaars en fietsers

Velen denken dat navigeren met een Garmin gps of een navigatie-app niet meer om het lijf heeft dan het pijltje te volgen, maar recente outdoor-toestellen zijn echte alleskunners. In deze cursus wordt de Garmin-gps gebruikt als multifunctionele tool voor outdooractiviteiten. Deze toestellen bevatten namelijk een kompas, een fototoestel, een zaklamp en kunnen je bovendien naar je vertrekplaats of doel brengen als je het spoor bijster bent. De Garmin is dus de gehele inhoud van je trekrugzak inclusief gids, verpakt in een doosje ter grootte van een computermuis. Het toestel kan je begeleiden tijdens wandelingen, fietsroutes, citytrips, skivakanties, paardentochten, boottochten, mountainbiken enzovoort. Een juiste voorbereiding blijft noodzakelijk voor je uitstap als cultuurfanaat, avonturier, biker, kapitein of organisator van een kroegentocht. 

De leerkrachten hebben een goede kennis van alle Garmintypes (Montana, Edge, Oregon…), smartphones en tablets. De school heeft een aantal toestellen ter beschikking voor de cursisten tijdens de les. Je bent dus niet verplicht om zelf al een gps aan te schaffen voor je met de cursus begint. Sommige mensen verkiezen hun iPad of iPhone als instrument. Daar kan je de cursus ook mee volgen.

Basecamp, Google Earth, beheerprogramma’s voor je gps (o.a. deze van JaVaWa) zijn de programma’s waarmee we van start zullen gaan. Je hebt namelijk software nodig om je goed voor te bereiden op een tocht. Je wil je routes, tracks(sporen) en opgeslagen punten (waypoints) beheren en aanpassen voor je gaat genieten van de natuur. De routes kan je terugvinden op het internet. We bekijken online routeplanners en gaan aan de slag met websites waar je mooie beschrijvingen van wandel- en fietsroutes kan terugvinden, routes die we kunnen downloaden en op de gps zetten. Denk maar aan fietsnet.be of routeyou.com. Gebruik je wel eens Google Maps dan kan je ook deze routes op je toestel plaatsen met enkele klikken. Om zeker te zijn dat alles werkt, zien we enkele trucjes om op pc je gpx-bestanden in te laden. Je kan bijvoorbeeld de route via satellietbeelden volgen voordat je ze op het toestel plaatst en gaat wandelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kaarten zijn ook belangrijk. We overlopen de mogelijkheden, downloaden ze, zetten ze op het toestel en gaan ermee aan de slag om een nieuwe route te maken.

Dat is dan toch alles? Nee, want na het afleggen van een route wil je natuurlijk weten hoe lang je afgelegde route was, hoeveel hoogtemeters je hebt gedaan, hoe je deze route kan delen (bijvoorbeeld mailen).

Dit is allemaal relevant voor verschillende toestellen en activiteiten; heb je nu een Garmin voor je moto of een Edge (fietsgps) of ben je wandelaar of kom je de lessen met je smartphone of tablet volgen, de handelingen (het maken van punten, routes of het opnemen en beheren van je sporen) zijn gelijkaardig.


Getuigenissen van cursisten

"Toen ik mij inschreef voor deze cursus had ik toch de volgende bedenking: “ Heb ik daar zoveel lesuren voor nodig om met een wandel/fiets-gps te kunnen navigeren?”, terwijl elders lessen gegeven worden op 1 zaterdag (4 à 5u). Nu kom ik tot de vaststelling dat deze cursus zeer waardevol is geweest waarbij we alle aspecten van het navigeren met dit soort GPS onder de loep hebben kunnen nemen. Zowel op het vlak van werken met coördinatenstelsels, opslaan van tracks, opmaken van routes in Basecamp en overzetten naar de GPS, downloaden van fiets en wandeltracks van internet, navigeren met zelfgemaakte routes en tracks, downloaden van kaarten van internet, de schattenjacht met geocaching, enz…. alles goed uitgelegd en in een fraaie cursus gebundeld. Niet alleen de theorie was boeiend maar tevens de praktijkoefeningen met een gezellige groep waren een zeer fijne ervaring. Ben op alle vlakken zeer tevreden over deze cursus en heb heel wat geleerd." - Nico

"Na de eerste lessenreeks navigatie met een oud toestel etrex’HC serie werd het toch duidelijk dat een nieuwer geavanceerder model aangewezen was. Zowel de medestudenten als de leraren zuchtten van opluchting!!! Een mooi cadeau: de Oregon 600, het laatste nieuwe toestel van Garmin. Zoveel makkelijker voor een nog beter resultaat. Wandelen, fietsen, auto, paard(mountainbikeroutes) iedere sport zijn eigen instelling. Wil ik op de wegen blijven, geen probleem, geen wegen, ook geen probleem. Berekeningswijze, kortste afstand, minimale tijd of stijging. Even niet opgelet! Geen probleem, vlug herberekenen. Ben je het noorden kwijt, het kompas helpt."


Thuis de routes in je toestel zetten, zelf routes opnemen, tracks maken, de Oregon doet het ook allemaal, vlot en duidelijk. Markeren waar je bent, simpel even een waypoint maken door op het knopje te drukken. Even een serie caches programmeren en op pad. Verscheidene kaarten in je toestel zetten is ook zo gebeurd door het extra geheugenkaartje. Misschien is de Oregon T met camera interessanter als je later een avontuur wilt maken of om foto’s bij je waypoints zetten, je hoeft geen extra fototoestel mee te nemen. De Oregon heeft een berg mogelijkheden.

De theorie is prachtig, maar de praktijk! Hoe moest dit weer, welke instelling was het weer? Slechts één oplossing, het toestel gebruiken en blijven gebruiken, liefst samen met iemand, want extra steun is bij aanvang meer dan nodig. Denk er wel aan altijd extra batterijen mee te nemen. Bij het paardrijden is het touchscreen iets minder vriendelijk in het gebruik, de tuimelknop bij de Etrex was stabieler.

Sommige medecursisten gebruiken Montana, ook een prachtig toestel, maar groter en moeilijker om permanent in je hand te houden.

Kortom, wil je met navigeren beginnen dan is het erg nuttig om eerst deze cursus te volgen, vooral als je geen technische knobbel hebt.

 

Interessegebied:

Niet beschikbaar als vSchool cursus

 


Schrijf je nu in!

Start: 
Start NIET in jan/feb 2018

Prijzen en lesmomenten