Fotogeschiedenis en -analyse

U bent hier

Kijken als de meesters van de fotografie

Wanneer heb je het over een ‘goede’ foto? En is elke goede foto mooi? Waarom hangt het ene beeld in een museum en wordt het andere in een schoenendoos bewaard? Wat maakt jouw foto's uniek? Hoe pak je dat technisch aan? Maar nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je foto's inhoudelijk overeind blijven?

Deze denkvragen komen tijdens de cursus fotoanalyse stuk voor stuk aan bod. Je leert de taal van de fotografie kennen en je eigen fotografische blik verscherpen, en dit door beelden van jezelf en van andere fotografen te analyseren en te interpreteren. Het 'waarom' wordt even belangrijk als het 'hoe'.

Geschiedenis

Door je te verdiepen in de rijke geschiedenis van de fotografie, leer je waar we vandaan komen. Hierdoor bekijk je belangrijke foto's in de juiste context, waardoor je deze beelden beter begrijpt. Je bestudeert verschillende belangrijke stromingen, zoals het surrealisme, documentairefotografie, picturalisme,... en maakt kennis met het werk van belangrijke fotografen, zowel oude meesters als hedendaagse. Zo leer je welke weg je zelf wil inslaan.

Praktijk

Natuurlijk steek je ook de handen uit de mouwen. De uitdaging bestaat erin de theorie om te zetten in de praktijk. Je maakt zelf beelden in de stijlen van de verschillende stromingen om zo te ontdekken waar je eigen fotografische sterkte ligt. Aan de hand van verschillende opdrachten verdiep je je zowel inhoudelijk en technisch in wereld van de fotografie. Wat wil je vertellen? In deze module ligt de nadruk eerder op inhoud, compositie en creativiteit dan wel op pure techniek. Je ontwikkelt een eigen ‘stem’, visie en stijl.

Stapje in de fotografiewereld

Daarnaast nemen we een kijkje op verschillende fotografietentoonstellingen. Zowel de gevestigde waarden – Antwerpen, Charleroi,… – als de kleinere tentoonstellingen zijn een bezoekje waard. De precieze locaties hangen af van de actuele tentoonstellingsagenda. Afspraken worden aan de start van de module gemaakt. Hou in je achterhoofd dat een lesverplaatsing naar het weekend nodig kan zijn. 

Meer informatie over deze opleiding? Neem dan contact op met ktrippaers[at]cvodeverdieping[dot]be.

 

Interessegebied:

Niet beschikbaar als vSchool cursus

Extra informatie

Deze cursus richt de pijlen op de fotograaf die technisch al sterk in de schoenen staat, maar zich inhoudelijk wilt verdiepen. We raden dus een stevige portie basiskennis aan. Je werkt probleemloos in de manuele stand. Binnen onze opleiding fotografie raden we aan dat je minstens de basismodules Pro 1 en Pro 2 volgde. Werkte je al enkele cursussen in een andere school af? Dan bekijken we met een niveautest of je de nodige basiskennis bezit.

 


Schrijf je nu in!

Start: 
Start in jan/feb 2018

Prijzen en lesmomenten